lördag 30 oktober 2010

Gott till kaffet, vinst och post

Dessa virkade bakelser har varit klara ett tag nu, sånär som på stoppningen, som jag inte hade någon kvar av. Men nu har jag införskaffat det, så jag klarar mig ett tag framöver.

Prinsessbakelsen är samma som jag virkat en del av innan. Beskrivning finns i boken Virka amigurumi.

Den bruna bröllopstårtan är virkad efter Kinokos beskrivning på bröllopstårta, men jag fick ändra lite i ökningarna för att det skulle passa mitt garn, utan att tårtan skulle bli knycklig. Sedan hade jag inte den stoppning Mia använde.

Dammsugarna har jag virkat till en mamma som bor här i området. Jag hoppas hon kommer att bli nöjd med dem.

Om någon vill virka likadana, finns beskrivningen till dammsugarna nedan. Jag gjorde så här:
Brunt: V1: 2 lm. Virka 6 fm i första lm. (6)
V2: 2 fm i varje fm (12)
V3: *1 fm, 2 fm i nästa fm*, upprepa *-* varvet ut (18)
V4-V7: 1 fm i varje fm (18)
Byt till grönt garn.
V8-V14: 1 fm i varje fm (18)
Byt till brunt garn.
V15-V19: 1 fm i varje fm (18)
Fyll dammsugaren med fyllning.
V20: *1 fm, 2 fm ihop*, upprepa *-* varvet ut (12)
V 21: *2 fm ihop*, upprepa *-* till du har 6 fm kvar.
Sy igen hålet och fäst tråden.

Det händer mycket här nu, så jag har mycket att blogga om. Jag har vunnit den fina klänningen hos Skaparstigen, och jag är jätteglad för det. Den kommer bli jättefin på lilltjejen nu i höst/vinter. Jag har redan två plagg hemma som Skaparstigen sytt, och dem är så grymt fina, att jag inte kan vänta tills denna fina klänning kommer med posten. Jätteroligt!

Och nu har sista kassen kommit från Krajamarias miljökassebyte. Tack snälla Efwa för den fina kassen. Jag gillar tyget jättemycket, och kassen kommer följa med till affären tillsammans med den andra kassen jag fick tidigare.

onsdag 27 oktober 2010

Fodral till sax, måttband, virknål och annat smått och gott

Igår tog jag mig samman, och satte mig och sydde klart Nyanseras fodral. Det kändes skönt. 2 st ska hon ha, ett som matchar stickgömman, och ett som matchar hennes varumärke. Jag har inte sytt på så många dragkedjor i mitt liv, kändes lite pirrigt. Speciellt när det inte är jag som ska ha dem. Ett tips till andra dragkedjenybörjare är att köpa en alldeles för lång dragkedja, för då är inte låset ivägen när man syr. Den röda dragkedjan var lagom kort för fodralet, men då fick jag lite besvär när jag var vid låset. Den vita dragkedjan var tokigt lång, och då gick det som en dans. Kanske är inte låset något problem, om man vet något bra knep för att sy på dragkedjor, men som novis och ovetande, gjorde jag som jag tror man borde göra. Alla sätt är bra, sålänge det blir rätt.

Klicka på länken om du vill hitta steg för steg hur man syr dessa Zipped Pouch with Reverse Applique. Jag har inte följt alla steg till punkt och pricka, men principen är samma. Tyg från Stoff & Stil och IKEA (tror jag). En röd 20 cm dragkedja, en vit 55 cm dragkedja. Jag föredrog den långa.

Och, så har jag glömt av mig att visa vad jag fick i brevlådan för ett tag sedan av duktiga Eva-Britt i miljökassebytet hos Krajamaria. Jag har redan använt kassen, och den fungerar perfekt! Chokladen är slut sedan länge :) Tack för bonusen, god choklad och ett glashängsmycke.

Nu väntar jag bara på en till kasse, som jag har för mig ska komma från Frankrike. Den som väntar på något gott...

tisdag 26 oktober 2010

Tusen och åter tusen tack!

Jag har fått en award från duktiga Marie med bloggen Handgjorda drömmar! Hon har både en inspirerande blog och webshop som heter Lilla Solhem. Det känns väldigt roligt att vi kan inspirera varandra, för jag besöker ofta hennes fina blogg, gör gärna ni det med!

Hennes motivering: "Din blogg är makalös - du är kreativ och en inpirationskälla - din blogg sprider glädje och värme!!! Den alltid lika kreativa bloggen". Jätteroligt! Nu gäller det bara att inte flyga för högt upp i luften, jag ska ju landa någongång också :).

Det tar lite tid att blogga, och att läsa andras bloggar.. men jag tycker det är värt den tiden, för utan andras bloggar hade jag inte hittat hälften av min inspirtation till vad jag vill göra. Några av er har jag träffat, och andra har jag bara ringt/mailat/kommenterat med, men jag håller med Handgjorda drömmar om att det känns som att man har ett stort nätverk som man "känner" utan att känna. Visst är det fantastiskt!?

Jag vill skicka utnämningen vidare till följande bloggar med motiveringen:

Din blogg gör mig helt galet inspirerad att fortsätta vilja pyssla kvällana i ända!!!

Till hon som inspirerat mig hur mycket som helst! Kolla bara in hennes blog, så förstår ni. Hon har så många idéer och fina färg- och tygval Skaparstigen

Till hon som syr så mycket kläder och annat fint att jag bara vill kunna göra allt det där jag med. Och har så många coola tyger. I heart retro

Till hon som syr så mycket sött till sina barn och andras, och gör helt fantasktist fina smycken. Lillofant

Till de inspirerande bärselarna och vagnsdynorna. Mysigtdesign

Och sist till en för mig nyss funnen blog som gör mig helt galet inspirerad att sticka ännu mera. Yllenetider

Det finns ju förstås många, många fler bloggar som jag inspireras av, på olika sätt. Tack alla som bloggar, ni bidrar alla med inspiration till någon besökare!

Länka gärna till den som du fick awarden av, länka vidare till dina fem favoriter och motivera varför just dessa fem är dina favoriter :)

Stickgömma

För ett tag sedan kom jag i kontakt med hon som har garnbutiken Nyansera. Hon önskade sig en stickgömma som såg ut som den här, fast i tyg från Stoff & Stil. Nu har jag gjort ett försök till att sy en som liknar den hon önskade sig. Vad som fattas när bilderna togs, är en knapp att stänga gömman med, annars är den helt klar.

Det kommer även komma ett matchande fodral till virknålar, sax, måttband mm. Jag hoppas hinna ta tag i det denna veckan. Jag gillar inte att låta andras saker vänta för länge, men ibland blir det så ändå. I helgen har tjejerna varit magsjuka, så det har mest blivit tvätta, tvätta, tvätta...

I väskan skymtar ett av mina kommande projekt, lite av ett "halvfabrikat", för jag har köpt garn till min svärmor. Hon virkar hexagonerna, och jag syr ihop alla. Så jag gör den tråkiga delen, och svärmor den roliga. Men tiden springer ifrån mig, och då är det bara att inse att man inte hinner allt. Och jag vill verkligen ha en filt i dessa alpacka-hexagoner. Den kommer bli helt underbart mjuk och passa hur bra som helst i min soffa.

torsdag 21 oktober 2010

Långt bort...

Den här väskan ska ut och resa.. ända till Argentina. Coolt att jag har sytt en väska som ska hem till någon som bor så långt bort. Jag hoppas den blir uppskattad.

Tyg från Stoff & Stil, beskrivning till väskan finns här.

Glöm inte min utlottning. Jätteroligt att det redan är så många som vill vara med! Och tack för alla fina kommentarer i de senaste inläggen. Det värmer!

söndag 17 oktober 2010

Dags att fira!

Det är helt galet att jag redan haft så många besökare som 20000! Det ska firas.

Vill ni vara med är det bara att skriva en kommentar, då får ni en lott. Om ni har en blogg och länkar med någon av bilderna från detta inlägg, får ni två lotter. Skriv hur många lotter ni önskar få i kommentaren. Har ni ingen blogg, skriv då er e-mailadress, så jag kan nå alla vinnare.

Ni kan delta till och med 31 oktober.
Vad kan man vinna då? Boken på bilden ovan blir vinsten. Om det blir många som vill vara med i utlottningen kan det bli en till vinst, men det blir en överraskning isf.

Det närmar sig jul, nä jag vet, det är inte riktigt än, men IKEA har plockat fram julen och då kan väl jag med. :) Jag lade för en tid sedan ut buddanötter till försäljning, och har fått lite mail med frågor vad man kan använda dem till. Ovan visar jag var jag pysslat med buddanötter. Jag har gjort små cenittomtar och cenitsvampar, använt lite mössa och vips har buddanöten blivit ett julpynt. Alla buddanötterna ser lite olika ut, och därför blir alla tomtemiljöer unika. Närmare jul kommer jag nog lägga ut en del buddanötter med tomtar i till försäljning, och även om man vill köpa bara små tomtar lösa. Hör av er på mail om ni redan nu vet att ni vill ha något av det.

Lycka till i utlottningen!

onsdag 13 oktober 2010

Lik, men inte likadan

Dessa hjärtformade, eller snarare handformade grytlappar har jag gjort två par av tidigare, efter att jag hade sett något liknande i en affär. Jag tyckte då dem var fina med tokigt dyra, och därför gjorde jag mig egna. För att inte hamna i samma situation som med haklapparna, med arga kommentarer, vill jag här tydliggöra att jag inte själv kommit på idén med grytlapparna, men att jag ritat min alldeles egna mall till dessa, på frihand. Vantarna är vändbara, även om grytlapparna på bilden är en höger- och en vänstervante, så går det enkelt att få två vänster- eller två högervantar om man så skulle vilja ha det. Tyget är från Sandbergs och heter "Julia", och jag tycker det är så vackert.

Tillägg: Jag har skrivit ner momenten för hur jag har sytt dessa grytlappar/vantar i en av kommentarerna till detta inlägg. Alla kan sy en grytlapp!

Det är ju alltid trevligare med positiva kommentarer än negativa, även om allas åsikter är välkomna. Haklapparna jag syr, är ingen exakt kopia av någon annans, även om jag gjort minst en besökare besviken. Mallen till den har jag ritat alldeles själv, och när jag i efterhand jämfört mina haklappar mina tjejer fått i present med dem jag syr, är mina ca 5 cm längre, smalare på sina ställen, och bredare på sina ställen. Lik, men inte likadan.

tisdag 12 oktober 2010

Mitt bidrag till Sy & byt!

För ett tag sedan startade Krajamaria en Sy & Byt-kampanj, som gick ut på att dem som ville vara med, syr två tygkassar som skickas iväg till två andra som är med i bytet. Och jag får två kassar som två andra i bytet har sytt till mig. Väldigt bra initiativ tycker jag, som anmälde mig direkt. På söndag ska alla som är med i bytet vara klara att skickas. Igår blev jag klar med mina.

Tyget är en återanvänd gardin, som jag fått av min svärmor. Som mall till kassarna använde jag mig av en vanlig plastpåse. I botten sydde jag två raksömmar och ytterst sick-sackade jag ihop alla lagrena. Jag övervägde att ta fram strykjärnet innan jag skulle ta kort, men tänkte sedan att det faktiskt inte är så noga. Det är ju bara tygpåsar, som är tänkte att skrynklas ihop.

Nu är det bara kvar att lägga dem i kuvert, frankera, posta, och vänta på att mina tygkassar som jag ska få dimper ner i brevlådan.

lördag 9 oktober 2010

En sådan otrolig tur jag hade!

Idag gjorde min man en back-up på min dator för att den varit så slö ett tag, och skulle återställa den helt. När back-upen var gjord dog datorn, och har inte gått att väckas till liv än. Där fanns alla kort på barnen tagna i år! Snacka om tur! Glöm inte att rädda allt som är viktigt på en dator ofta, så det inte försvinner, det är inte alltid man har sådan otrolig tur som jag hade idag.. Så tillsvidare får jag hålla tillgodo med min mans dator.

Men åter till pysslandet.
Imorgon ska lilltjejen på kalas hos en kompis, och då ska kompisen bl.a. få den första elefanten i present. Min tanke var först att hon skulle få en grönblommig elefant, men när jag skulle börja stoppa den, visade sig tyget vara för tunnt, så sömmen höll inte i snabeln. Det blev till att börja om från början och välja nytt tyg, och valet föll på ett från Stoff o Stil. Beskrivning på elefanten finns i boken Sy mjuka djur. Elefanten står på en låda som jag skurit ut efter en gammal låda från ett bageri, i papper från Panduro. Däri ligger två överraskningar till, till detta speciella födelsedagsbarn.

Ända sedan jag var med i utlottningen av en hatt som Rappedikke hade i somras, har jag varit sugen på att testa en sådan hattmodell. Nu, lagom till höstrusk, blev den klar. Mönstret är från Stoff o Stil, och den hade bara tre olika storlekar, baby, barn och vuxen. Lite för oprecist för mig att veta vad jag ska satsa på för storlek till en 2-åring. Jag klippte till delar efter "barn"-storleken, och den blir lagom till nästa eller nästnästa sommar. Tyget har jag köpt på Tradera tidigare i år, och är fodrat med ett grönvit-prickigt tyg. Hatten har jag sytt så att den är helt vändbar och lika fin på insidan som utsidan. Då har jag två hattar i samma storlek :).

torsdag 7 oktober 2010

Sockersött väsktyg

Lilltjejen fyllde ju år förra veckan, och hon går ofta och rycker i storasysters väska. Nu har hon en alldeles egen, i ett sött tyg med dockor på från Stoff o Stil, fodrad med ljusgrön lakansväv från Skroten. Mönster till väskan finns här.

tisdag 5 oktober 2010

Ishbel igen

Den här sjalen har varit klar någon vecka eller två nu, men det har inte blivit av att den fastnat på bild. Med denna sjalen kunde jag faktiskt titta på det jag hade stickat och se om det var rätt eller fel, så det finns utvecklingspotential. Med den första sjalen var allt hokus pokus. Jag stickade på rundstickor i trä, och det var jag inte alls nöjd med. Ena sidan flisade sig lite. Väldigt irriterande, annars var det mer avslappnat att sticka den här än den första. Ska försöka byta rundstickorna nästa gång jag åker till garnaffären. Sist jag åkte dit blev jag påbackad av en annan bil (min bil alltså, inte jag eller tjejerna).

Mönster till sjalen finns på Ysolda Teague. Jag har stickat den mindre sjalen med rundsticka 4 mm och 80 cm och dubbelt 1tr garn från Kampes i 100% ull. Jag är inte så väldigt färgglad själv, men jag tycker det är snyggt på andra. Kanske dags att sticka ut...

1002 besökare kvar till snurran passerar 20000 besökare. Nu är det jättesnart dags för att fira med en utlottning!

söndag 3 oktober 2010

Kalasdag!

Idag har vi haft kalas för lilltjejen. Som pyssel har jag använt pappret/kartongen från Panduro som jag köpte för ett tag sedan för att klippa ut bokstävet och hänga upp en mobil. Jag hade som plan att sy vimplar, men tiden räckte helt enkelt inte till.

Igår gjorde vi alla förberedelser som gick att göra, och det blev en helt galen dag.
Upp 06:00, bakade kärleksmums, åt frukost, gick på barnmarknad i området och fyndade: 2 pyssel, ett par Kavatskor (såg helt oanvända ut), ett barnpåslakan, 2 blombarnlampor från IKEA (helt i originalplast, så absolut helt oanvända). Slutsumma, 128 kr! Gick hem igen, städade och plockade hemma, kom på att vi nog bara måste åka till IKEA (inget som behövdes till kalaset, men ändå), fixa middag, natta barn, åka till ICA och handla det sista som glömdes bort, komma på att utväxta overaller måste läggas ut på Blocket, ta bilder på kläderna, bearbeta bilderna i Photoshop, lägga in annonsen på Blocket, blåsa/knyta/pynta med ballonger. Dricka välförtjänt kopp te. Kl 22:00, hopp i säng. Ja jösses vilken dag.

Idag, upp 06:30. Äta frukost, göra 2 gräddtårtor, förbereda kaffe/te mm. Kl 9:30, barnkalas med 13 vuxna och 11 barn. ALLA höll humöret uppe! Allt var bara toppen, toppen! 11:30 hade nog alla barn gått hem. Omstart, plocka undan och diska. Kl 14:00, familje-/vuxenkalas med kaffe och marängswiss. Det kändes som att vi var väl förberedda och allt flöt på jättebra. Det blir nog ganska tidigt i säng ikväll igen, men vi är tillbaka på banan igen.

Hoppas alla bloggvänner haft en trevlig helg ni med!

fredag 1 oktober 2010

Liten och mittemellan

Nu var det ett tag sedan jag satt framför symaskinen, men nu har jag tagit mig dit och börjat beta av allt jag klippt och nålat. Jag har sytt klart två väskor i litet och mittemellanformat av väskorna jag sytt en del av. Mellanstorleken ska en av tjejernas kusiner få, som fyller år idag. Jag hoppas den kommer vara bra i storlek till barn i åldern 6-10 år. Den mindre passar barn 0-5 år. Yttertyget är köpt på Skroten i Kinna, fodret är tyg jag har haft liggandes. Mönster till väskan finns här.
Kanske gillar du