söndag 26 december 2010

Tips till blöjfritt, julklapp och lite sytt...

Det här blir ett längre inlägg, men jag har så mycket jag vill dela med mig av. Jag har nu sytt de sista prickiga haklapparna. Nu är vaxtygerna helt slut hemma. Känns riktigt roligt att dem varit så uppskattade, och trots att jag sytt en hel del, har jag inte tröttnat på dem än. Det blommiga vaxtyget har jag fortfarande kvar en del på, så jag sydde upp två i det. En är redan undanlagd och ska till Italien tillsammans med väskorna i detta inlägg. Vill någon sy en egen haklapp, finns beskrivningen här.

Jag fick tips från en mycket klok mamma här där jag bor, om hur man kan öka motivationen hos lite äldre barn att sluta med blöja och börja kissa på pottan. Man målar en "kiss- och bajsmask" som barnet får sätta ett klistermärke på varje gång barnet kissat eller bajsat på pottan. Man kan även sätta ut delmål på masken där man får något extra. Vi har gjort stjärnor lite här och där, oftare i början och sedan mer sällan. När masken är full får man något extra fint. Vår stora tjej är 2½ år, och har inte velat ens sitta på pottan sedan lillasyster kom. Innan dess var hon rätt duktig på det. Intresset har varit stort sedan masken ritades och tejpades upp på toadörren. Hon vill gärna sitta och försöka kissa, även om det inte alltid ger utdelning. Och hon visar stolt upp klistermärkena när vi får besök. Grymt bra tips!

Två väskor i samma modell från Krajamaria som jag sytt en del av. Dessa ska åka tillsammans med en av haklapparna ovan. Och jag har sytt sömmarna med min alldeles nya...
... overlock-symaskin!!! Den fick jag i julklapp av min man, och jag hade verkligen ingen aning om att jag skulle få en. Jag hade gissat att jag skulle få lite kläder som jag önskat, och en sybok. En Huskylock s15, jag är så glad! Vilka fina sömmar! Han blev lite nervös när jag började skriva om det på bloggen två dagar före jul. Spelar det någon roll vart man köper rullar? Är det skillnad på tråd och tråd?
Jag visste ju inte vad jag skulle få i julklapp, så för att helgardera mig, köpte jag mig ett sykit med Tilda Beach Ladies, som jag hittade när jag slötittade i en gammal Panduro-katalog från 2008/2009. Blev lite sur när jag märkte att katalogen var gammal när jag såg något jag ville ha. Jag trodde det var kört för mig, men så hittade jag den på Villa 31 i Finland. Jag har öppnat och kikat på allt, men inte hunnit klippa eller sy något än. Det ser ut att bli pilligt, men det blir nog kul ändå. Hoppas jag får dit ögonen fint, så jag inte sabbar dockorna i sista momentet.

8 kommentarer:

 1. Du är verkligen flitig som en myra.
  God fortsättning och tack för hjälpen med elefanterna.

  SvaraRadera
 2. Jag har en overlock av ett annat märke, men det funkar finfint med polyestertråden från Bibbis - de som kostar 10 kr/st om man köper minst tio stycken. Man behöver ju fyra per färg så det kanske blir lite häftigt att ta hem många färger. Jag började med svart, vitt och rött och det har passat bra att matcha till mina tyger hittills.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att du fick en overlock och glöm allt jag skrev i förra inlägget. Du blir säkert supernöjd med din maskin!!!

  SvaraRadera
 4. Smart tips med masken! Och precis rätt tajming. Vi ska precis börja potträna =)
  Lycka till med maskinen! Det blir stor skillnad.

  SvaraRadera
 5. Grattis till OL, den kommer du aldrig att ångra!

  SvaraRadera
 6. Grattis till overlocken! Jag har en uppsättning, d v s fyra koner vardera, av vitt, svart och rött. Det har jag klarat mig bra med. Man kan ju som någon här ovanför skrev köpa små, vanliga trådrullar också eftersom konerna är rätt dyra.

  SvaraRadera
 7. Vilken passande julklapp.
  Jag fick också vad jag ville ha i år. Ska ta tag i släktforskningen igen så jag ficket ett års abonnemang på AD Online. http://www.arkivdigital.se/

  SvaraRadera
 8. Kul med ormen, mycket bra tips! Jag köper de stora rullara i vitt och svart. Man behöver inte alla färger i börja, det är bara skönt att slippa byta tråd så ofta.... Lycka till med maskinen, jag har en lika dan.

  SvaraRadera

Kanske gillar du