lördag 25 maj 2013

Tjohoo, en ny coverlock

Det börjar likna något i pysselrummet, en hylla har kommit på plats och jag har köpt mig en sprillans ny Pfaff coverlock 3.0. Det i sin tur, gjorde en av granntjejerna till kompis väldigt glad, då hon köpte min gamla overlock som jag haft i 1½ eller 2½ år. Coverlocken är overlock och coverlock i ett. Nu ska jag bara lära känna maskinen och alla sömmar som den har. Nu har jag utrustningen för att våga börja sy mer i mjuka tyger. Det är något som jag satt som mål för detta året, att våga och kunna sy mer i mjuka tyger.

Mitt första projekt för att testa mig och maskinen, blev två halvklockade kjolar till tjejerna.
En lyckades fastna på bild när hon hade på sig den ovanpå en klänning. Jag har läst mig till hur man gör mönster till en halvklockad kjol, och det var ju inte alls svårt. Ta mönsterpapper och utgå från ett hörne med rät vinkel (90 grader), mät midjan på den som ska ha kjolen. För att beräkna radien på den kvartscirkel du ska rita ut, ta radien=(midjevidden-3 cm)/3. Då vet du måttet från hörnet och ut till första kvartscirkeln. Sedan lägger du bara på så lång du vill att kjolen ska vara och ritar en kvartscirkel till. Och så var mönstret klart. Klipp 2 lika delar. Sy ihop sidorna, sy på en mudd. Piece of cake!

Mudden, sidorna och avslut längst ner körde jag med overlocken, sedan testade jag att köra med två parallella raksömmar nedan mudden på utsidan och för att fästa insidans mudd och täcka overlocksömmen och styra att sömmen är vikt nedåt. Det här blev inte en ordentlig beskrivning på en halvklockad kjol, men ändå en kort text om hur jag sydde. Jag måste själv kanske återkomma till inlägget om jag ska göra om det :). Det har hänt förr med andra inlägg, t.ex hur jag sydde mina börsar.

2 kommentarer:

Kanske gillar du