tisdag 23 mars 2010

Gipsat nytt hand- och fottryck


Jag har gjutit hand- och fotavtryck på lilltjejens hand och fot. En öppen hand, och en knuten hand. Jag har sedan tidigare lagt ut på bloggen hur man gör, men då tog jag inga bilder under arbetets gång. Länk till beskrivningen på att gjuta gipsavtryck finns här.

Knuten hand, klar för gjutning.
Öppen hand, klar för gjutning.
Fot, klar för gjutning.

Det gjutna resultatet. Här har jag tvättat bort leran och karvat med kniv mellan fingrar och på kanterna där det kommit för mycket gips. När jag var nöjd fick dem torka ett par timmar. Sandpapprade lite där jag fortfarande inte var helt nöjd.
Limmade fast sammetstyget på ramens bakstycke, och tog bort eventuellt damm och smuts med en klädvårdsrulle.Provade sedan lite olika alternativ på placering av avtrycken, och blev nöjd såhär.

Foto på den färdigmonterade tavlan får bli när limmet torkat och det är ljust ute. Hoppas detta inlägg kan komplettera mitt tidigare. Det är inte så svårt, och blir det inte bra, knåda ihop leran och gör ett nytt tryck. Leran går att använda om och om igen, och gips är billigt.

8 kommentarer:

 1. så fint det blev. mysigt med en knuten hand!

  SvaraRadera
 2. Jättefint. kul att ha sen när hon blir lite större:)

  SvaraRadera
 3. Det blev jättefint!! Kul med såna minnen!!=)

  SvaraRadera
 4. vad är det du använt och lagt massan i ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en vanlig, djup engångstallrik.

   Radera
 5. Hej! Vilka fina avtryck du gjort. Jag undrar bara om du minns vilken sorts gips du använt. Du har lyckats få så fina detaljer i dina avtryck så tom naglarnas kontur syns tydligt. Jag har inte lyckats få mina så detaljrika. Jag har använt trolldeg och alabastergips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johanna,
   Nu var det ett bra tag sedan jag gjorde dessa handtryck, men jag tror jag köpte gips på Ica eller Panduro. Samma som när man gjuter i formar.
   Testade du att olja in barnhanden lite, så avtrycket i leran blir detaljerad?
   Lycka till!

   Radera
  2. Ja, vi testade med olja och det blev bättre och fastnade inte i själva degen, men blev ändå inte så tydligt. När jag testade mig fram så mörkte jag att det var själva degen som gjorde skillnad. Jag använde ett annat recept än det du beskrev, hade ingen alun i min deg utan bara mjöl, salt, olja och vanligt kallt vatten. När sonen lekte med trolldeg hos sin mormor här om dagen (samma recept som ditt) så såg jag direkt att tom nagelbanden syntes i degen.där han tryckt med fingrarna. Så jag tror att det kan vara degen som gör skillnaden. Ska testa det!

   Radera

Kanske gillar du