tisdag 30 april 2013

Dags att fira med kakfat, fler än 120 000 har hittat hit!

Nu har räknaren passerat 120 000 besök, och det tycker jag är värt att fira! Det hade jag aldrig trott, när jag startade med bloggen, och mest tog bilder på allt jag sydde för att föreviga utveckligen av min hobby. Vinsten är ett kakfatsstativ i silverfärg, i bronsfärg eller i guldfärg. Dragning 15 maj 2013.

1 lott för en kommentar, 2 lotter om man länkar med bilden ovan från sin blogg. Skriv hur många lotter ni får och vilken sort ni önskar. Ni som besöker utan blogg är självklart välkomna också. Lämna då mailadress i kommentaren, så vi kan komma i kontakt om någon av er vinner.

Lycka till allihopa!

söndag 28 april 2013

Beskrivning: Alla kan sy en börs/portmonä

Jag har sytt en börs och tagit kort på alla momenten jag gjorde. Jag har inga mått med, det enda man behöver vara noga med, är att öppningen där bygeln ska limmas på, ska vara samma mått som bygelns. När alla delarna är tillklippta, går det rätt snabbt att sy denna.

Om någon blir sugen att sy en egen börs med just dessa byglar, har jag några extra börsbyglar som jag kan sälja. Bygeln till börsen kostar 40 kr/st inklusive porto inom Sverige. Skicka mig ett mail, eller en kommentar i detta inlägg, så hörs vi av. Denna variant limmas på. Då kan jag även skicka med mallen för att sy just den börsen jag sytt ovan.

Ha så kul, nu kör vi! Alla kan sy en börs!

Klipp till alla delar. Yttertyget är här till höger och fodertyget till vänster. Om tyger är tunnt, kan det vara bra att stryka på vliseline. Vill du ha två fack på insidan, får du klippa till en dubbelvikt del som slutar där bygeln börjar.
Nåla ihop fodertyget, räta mot räta, med eventuellt fack emellan. Fackets tyg ska då vara räta mot räta också. Nåla yttertyget, räta mot räta. Det syns nog inte på bilden, men jag har markerat ut vart på tyget som bygeln slutar.
Så en raksöm runt delen som ska bli själva börsen, både på yttertyg och fodertyg. Klipp bort överflödig sömsmån.
Vänd fodertyget rätt, och stoppa in fodertygets räta mot yttertygets räta.
Nåla ihop fodertyg och yttertyg där bygeln ska limmas på.
Sy med raksöm där du just nålat. Glöm inte att lämna ett vändhål på ena ovansidan på börsen. Klipp bort lite av sömsmånen, så blir det snyggare.
Vänd börsen rätt genom hålet som lämnades öppet.
Sy igen vändhålet.
Limma med ett textillim i bygelns fåror, först på ena sidan. Följ instruktionerna för limmet.
Trä in tygbörsens ena öppning i bygeln. Låt torka, så du inte riskerar att dra ut ena sidan när du monterar den andra sidan i bygeln.
Upprepa sedan på andra sidan. Låt torka ordentligt.

 Nu är det bara att njuta av resultatet. Du har just sytt en börs, bra jobbat!


lördag 27 april 2013

Sytt slut på kantbandet..

Det är så typiskt när jag fick in lite fart med att sy upp fler haklappar, så tar kantbandet slut. Tre hann jag iaf med, och det känns bra. Nu börjar jag se slutet på materialet till haklapparna här hemma. Det känns verkligen bra att använda det som redan finns hemma, för åtgångs skull.

Mönster till haklapparna finns här, för Alla kan sy en egen haklapp.

torsdag 25 april 2013

Kakfatsstativ i stora lass!

Jag kunde inte motstå att ta med mig dessa kakfatsstativ hem. Jag har fler än jag behöver, så om det finns intresse att pyssla egna kakfat, är det bara att höra av sig till mig. Jag har ett tidigare inlägg som jag försöker hålla så uppdaterat jag kan om vilka stativ jag har hemma. Läs mer i denna länk, för Alla kan göra egna kakfat, det är busenkelt!

Kakfatsstativet i bronsfärg "Brons 3-plan Rund" ovan.
Kakfatsstativet i guldfärg "Guld 3-plan Rund" ovan.
Kakfatsstativet i vitfärgad "Vit 3-plan Rund" ovan (SLUT).
 Kakfatsstativet i silverfärg "Silver 3-plan Blomma" ovan.
 Kakstativet i bronsfärg "Brons 3-plan Blomma" ovan.



Nu ska här letas tallrikar som kan bli kakfat!

onsdag 24 april 2013

Pysselrummet utvecklas..

Nu börjar det hända grejer i rummet, som ska bli pysselrum. Det är inte klart än, men jag har ändå börjat installera mig, med ett skrivbord på plats. Här hoppas jag att spendera en del fritid!


Det underbara linet jag köpte från Kasthalls mattfabrik för evigheter sedan, är nästan slut. Jag har tidigare virkat disktrasor efter Druttens mönster. Trasorna har då blivit ca 30x23 cm. Denna blev något mindre. Virknål 4 mm. Om någon vill köpa, kostar dem 60 kr inkl. porto.

Druttens skötselråd:
*För maximal uppsugningsförmåga bör trasan tvättas innan den används första gången.
*Maskintvättas i 60 grader eller kokas i 10 minuter efter behov.
*Trasan blir bara bättre ju mer den används.

tisdag 23 april 2013

Redo för vårsolen

Jag kollade över hur det ser ut med tjejernas solhattar inför våren och sommaren. De förra solhattarna har blivit för små, och då fick det bli att sy nya. Dessa hattarna är i stl 50 och 52. 52-storleken kommer kanske att blåsa av vid kraftig vind, men storlek 50 tyckte min stora tjej kändes för trång.

Mönster från Ottobre 3/2009. Hattarna är vändbara, ifall man vill ha det blåvita istället för det mönstrade utåt. Väldigt bekvänt att få två hattar i en. Tygerna kommer från Panduro.

Av en spillbit blev det ett näsduksfodral också.

onsdag 17 april 2013

Börs/portmonä som alla kan sy

Jag har sytt en börs tidigare, och haft denna pågång ett bra tag nu. Jag har hållit tillbaka mitt pysslande en tid, för att ägna den vakna kvällstiden till pluggande. Nu är det avklarat, och det är fritt fram för pyssel igen. När jag skulle sy denna portmonä, kom jag på mig själv att jag hade glömt hur jag gjorde sist, så jag fick tänka lite innan jag kom igång. Jag har nu tagit kort steg för steg. Finns det intresse, kan jag lägga in ett inlägg om det.

Tygerna kommer från Stoff & Stil, och är en bit som blev över när jag sydde ett förkläde till en av tjejernas kusiner.

Om någon blir sugen att sy en egen börs, har jag några extra börsbyglar som jag kan sälja. Bygeln till börsen kostar 40 kr/st inklusive porto inom Sverige. Skicka mig ett mail, eller en kommentar i detta inlägg, så hörs vi av. Denna variant limmas på.

söndag 14 april 2013

Omgjord minibyrå, och första planteringen ute

IKEA har börjat sälja sin minibyrå Moppe igen, och då passade det perfekt att köpa hem en för att måla och tapetsera med samma tapet som vi har i det nya pysselrummet. Nu behövs det bara en bänkskiva för att kunna installera mig där med symaskinerna. Jag ser fram emot att göra klart där inne.

Våren har inte riktigt kommit igång, men jag gör vad jag kan för att ändå få in den rätta stämningen. Jag har köpt hem mårbackapelargoner till köket och vardagsrummet, och planterat en stackars grupp i en zinkbalja, som åker ut och in över natten för att inte frysa sönder. När solen lyser på den, blir jag vårglad! Jag har planterat pärlhyacint, pansé, någon klöverväxt och en ranunkel, eller om det var en anemon (lite osäker på vad den rosa är för någon sort).

tisdag 9 april 2013

Återvinning av propplock

Vi har gjort om ett av flickornas rum till ett pysselrum. Det är inte klart än, men far har hjälpt till med tapetseringen, och rummet är i princip tomt. I julas var vi hemma hos en av svägerskorna, som hade gamla propplock som ljusstakar. Det tyckte jag var så fint, och nu har jag fått ett gäng propplock av far. Se så fint det blev! I bakgrunden syns tapeterna som sitter på en av väggarna, de övriga är vita. Nu får jag leta gardintyg till fönstrerna i rummet och komma på hur vi ska möblera.

lördag 6 april 2013

Nytt kakfat

Idag har jag och en kompis pysslat kakfat, och bilderna ovan är det jag gjorde. Jag blev så nöjd, och det ska bli en födelsedagspresent. Nu ska det bara fyllas med godis eller kakor, och kläs in med cellofan med fint snöre. Härligt att det snart är loppistider igen, och jag kan leta fler fat.

Om någon blir sugen på att göra eget kakfat, har jag beskrivning hur jag gör i länken.
Kanske gillar du